Thuis na een hartoperatie...


U heeft een hartoperatie ondergaan en u wordt ontslagen uit het ziekenhuis.


Hoe gaat het nu verder..?

 

Dagelijkse activiteiten

 • Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk weer in uw eigen omgeving en dagritme komt. Natuurlijk lukt het u niet direct; bouw rustig uw conditie weer op.

 • De eerste zes weken na de operatie mag u geen zwaar huishoudelijk werk doen zoals: stofzuigen, ramen zemen, zware dingen zoals boodschappen dragen/tillen, grasmaaien etc.

 • Het wordt afgeraden om de hond(en) aan de riem uit te laten en om kinderen op te tillen. Dit omdat het borstbeen nog niet genezen is.

Wanneer u zich goed voelt mag u na zes weken (buiten) fietsen. De hometrainer kunt u thuis al eerder gebruiken mits u daaraan toe bent. Bij twijfel: vraag het aan uw behandelend arts.

Wondgenezing

 • De wond op de borst zal nog pijnlijk zijn, dat is normaal. De wond is wel dicht maar wel kwetsbaar.

 • Wanneer er toch nog vocht uit de wond komt of de wondrandjes   wijken, dan kunt u de wond het beste met een steriel gaasje   bedekken. Het gaasje zet u vast met een papieren pleister. 

 • Gebruik geen poeder of zalf op de wond.

 • De hechtdraad lost in ongeveer zes weken op. Ziet u een los draadje, trek er dan niet aan!

 • U mag douchen. Het is nog niet verstandig in bad te gaan totdat de wonden genezen zijn. Dit zal na ongeveer drie weken zijn.

 • Vrouwen met een grotere borstomvang wordt geadviseerd om een BH zonder beugels en een brede sluitingsband te dragen zowel overdag als ĺs nachts. Hierdoor komt er minder druk op het litteken te staan waardoor het minder pijnlijk is en de wond mooier geneest.

Uw borstbeen is vastgezet met stalen hechtdraden. U hoeft niet bang te zijn dat metaaldetectoren op bijvoorbeeld vliegvelden alarm slaan. De hoeveelheid staaldraad is daar te weinig voor.

Steunkousen
Wanneer u een bypassoperatie heeft ondergaan, dan kan het zijn dat er aders uit uw been zijn genomen. Tijdens de opname zijn er voor u steunkousen aangemeten. Dit, om te voorkomen dat u na de operatie vochtophoping krijgt in het geopereerde been. Deze steunkousen dient u de komende zes weken alleen overdag te dragen. Bij het eerstvolgende polikliniekonderzoek zal de behandelend cardioloog de benen beoordelen en u verder adviseren over het dragen van de steunkousen. De steunkousen kunt u gewoon wassen in de wasmachine.

Sporten
Probeer lichaamsbeweging rustig op te bouwen. De eerste zes weken is sporten niet aan te raden. Mocht u besluiten om toch te gaan sporten doe dat dan in overleg met uw behandelend arts.

Seksualiteit
Wanneer u en uw partner er aan toe zijn, kunt u weer gaan vrijen. Wees niet teleurgesteld wanneer het niet meteen lukt. Bepaalde medicatie kunnen de potentie be´nvloeden. U hoeft niet bang te zijn voor het vrijen; het belast uw hart niet te zwaar.

Autorijden
Na zes weken mag u weer autorijden mits uw concentratievermogen hersteld is en er geen complicaties zijn die uw rijvaardigheid kunnen be´nvloeden. Uw borstbeen is binnen die zes weken nog niet volledig hersteld. Het is verstandig om de eerste keer dat u gaat autorijden iemand met u mee te laten gaan en een bekende route te rijden.

Voeding, alcohol en roken...

 • In principe mag u alles eten. Indien u voor de hartoperatie een dieet had dan kunt u dat gewoon vervolgen. Aanwijzingen, die door een diŰtist of behandelend arts et u zijn besproken, zijn aanvullend. Het lichaam heeft na de operatie de neiging om wat meer vocht vast te houden. Probeer daarom het gebruik van zout te beperken.

 • U mag alcohol gebruiken maar doe dit wel met mate. Bij bepaald
  medicijngebruik kan het bloed dunner zijn. Alcohol maakt het bloed dunner. gebruikt u antistollingsmedicatie vraag dan aan de trombosedienst wat zij adviseren?

Stop met roken. Roken is niet alleen slecht voor de hart- en
bloedvaten, maar ook voor de longen. Rokers herstellen langzamer. Eventueel kan uw huisarts u helpen bij het stoppen met roken.

Medicatie
Het kan goed zijn dat uw medicatie voor de hartoperatie anders is dan de medicatie na de operatie. Bij het ontslag uit het ziekenhuis heeft u medicijnvoorschriften meegekregen. Het kan zijn dat u antistollingsmedicatie voorgeschreven heeft gekregen. De trombosedienst neemt contact met u op.

Tandarts
Indien u antistollingsmedicatie voorgeschreven heeft gekregen; vermeldt dit dan wanneer u naar de tandarts gaat wanneer er een kies of tand getrokken moet worden of tandsteen verwijderd wordt. Heeft u een nieuwe hartklep gekregen, dan heeft u extra bescherming, in de vorm van antibiotica, nodig bij tandheelkundige ingrepen.

U heeft een klepoperatie ondergaan. Indien u een mechanische kunstklep heeft gekregen ontvangt u na ongeveer zes maanden de registratiegegevens over de hartklep thuis gestuurd.

Vakantie
Wanneer u vlot en zonder problemen herstelt dan is vakantie goed mogelijk. Bespreek dit tijdens uw polikliniekbezoek met uw behandelend cardioloog.

Wanneer u besluit om op vakantie te gaan, doe het dan de eerste dagen rustig aan en bekijk zelf wat u aan kunt. Luister naar uw eigen lichaam en ga wel naar een land waar u de taal van beheerst.

Psychisch herstel
Na een hartoperatie kunt u zich emotioneel onzeker voelen. Er is in een korte tijd veel gebeurd. U kunt bijvoorbeeld zomaar gaan huilen of geŰrgerd zijn. Dit zal in de loop van de tijd minder worden. Probeert u zich zoveel mogelijk op uw eigen manier te uiten, maar houdt daarbij ook rekening met de ander.            

Werkhervatting
U kunt met uw behandelend cardioloog bespreken wanneer u weer kunt gaan werken. Doorgaans is dit twee maanden na de operatie. Natuurlijk kan dit, afhankelijk van uw gesteldheid en in overleg met uw bedrijfsarts, eerder of later zijn. Vaak is het verstandig om te beginnen met halve dagen en dit vervolgens uit te breiden.

U woont alleen
Na een operatie is het zwaar om thuis te komen en uw normale leven weer op te pakken. Dit heeft tijd nodig en u zult ook hulp nodig hebben. Het verdient dan de voorkeur om de eerste twee weken na het ontslag uit het ziekenhuis niet alleen te zijn. Het is praktisch om iemand die dichtbij woont en makkelijk bereikbaar is achter de hand te hebben. Uw vrienden en familie zullen willen helpen maar het initiatief zal van uzelf uit moeten gaan. Het kan zijn dat er thuiszorg voor u is aangevraagd om u de eerste tijd te ondersteunen.

Revalidatie
Gebrek aan beweging is een risicofactor die de kans op een hartaandoening vergroot. De stichting Hart-Aktief, regio Haaglanden kan u helpen om op een medisch verantwoorde manier te revalideren na een hartoperatie.

Hart-Aktief stelt zich ten doel te bevorderen dat hartpatiŰnten op verantwoorde wijze sport en spel kunnen beoefenen om zo hun conditie gunstig te be´nvloeden. Bovendien wil Hart-Aktief trachten door middel van mentale begeleiding het zelfvertrouwen te doen herwinnen. Overleg met uw behandelend arts bij het eerste polikliniekbezoek of huisarts of er geen medische bezwaren zijn om deel te nemen aan de sporten bij Hart-Aktief.

Polikliniekbezoek
In principe is het eerste polikliniekbezoek zes weken na het ontslag uit het ziekenhuis. U gaat terug naar uw behandelend cardioloog waarbij u bekend bent. Heft u vragen voor de arts, schrijf deze dan op zodat u ze niet vergeet te stellen.

Contact met de huisarts
U moet contact opnemen met de huisarts indien:
 

 • U een temperatuur van 38,5░C of hoger hebt in de eerste twee weken na ontslag uit het ziekenhuis.

 • U last heeft van hartritmestoornissen (Wanneer het hart te snel, heftig of onregelmatig gaat bonzen).

 • U kortademig bent en de kortademigheid niet afneemt.

 • U toenemend hoest en geel of groen slijm opgeeft.

 • De wond pijnlijk, rood en/of opgezet is en/of er vocht uitkomt.

De huisarts wordt door de behandelend arts in het ziekenhuis op de hoogte gebracht van de hartoperatie en het verloop van de opname.    

Belangrijke adressen, websites en telefoonnummers
HagaZiekenhuis                                   
Locatie Leyenburg                             
Leyweg 275, 2545 CH - Den Haag
070 210 0000 algemeen
www.hagaziekenhuis.nl

Polikliniek cardiolgie                            
070 210 0000

Polikliniek hartchirurgie                       
070 210 0000

Nederlandse Hartstichting 
070 315 5555  Bordewijklaan 3
2591 CH - Den Haag
Informatielijn
0900 300 0 300 - lokaal tarief
www.hartstichting.nl

Stichting Hart-Aktief                             
Postbus 1153 CD - Rijswijk
070 393 4177
www.hartaktief.nl

Stoppen met roken
Stivoro                                         
Postbus 16070 - 2500 BB - Den Haag
0900-9390 - (10 eurocent per min.)
www.stivoro.nl